> Informatie >

 

 

 

Cijfermateriaal

 

 

 

 

Statistieken Vlaams onderwijs

 

Hoeveel leerlingen studeren er nog Latijn en Grieks in Vlaanderen? Welke studierichting is daarbij het populairst? Is er een stijgende of een dalende trend merkbaar? Hoe is de verdeling over de verschillende onderwijsnetten?

 

Op deze pagina vind je alle cijfermateriaal, gebaseerd op de officiƫle leerlingenaantallen zoals gepubliceerd in de statistische jaarboeken van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Er zijn gegevens beschikbaar van de schooljaren 2002-2003 tot en met 2022-2023.

 

Over het eerste leerjaar van de eerste graad kan geen informatie worden gegeven, omdat daarin nog geen basisopties of studierichtingen worden onderscheiden. Het aantal leerlingen dat kiest voor Latijn wordt officieel niet geregistreerd.

 

In het tweede leerjaar van de eerste graad is er sinds het schooljaar 2020-2021 de basisoptie 'klassieke talen' en wordt er in de officiƫle cijfers geen onderscheid meer gemaakt tussen Latijn met of zonder Grieks. In het GO! volgen alle leerlingen Latijn ook een uurtje Grieks, dus die cijfers zijn volledig. In het katholiek onderwijs kunnen de leerlingen kiezen voor Latijn met of zonder Grieks, dus daar zijn de leerlingenaantallen van Grieks onbekend.

 

Download het Excel-werkblad met de leerlingenaantallen

 

 

Klassieke talen verhogen slaagkansen aan universiteit

 

Studenten die in het secundair onderwijs een studierichting met Latijn en/of Grieks hebben gevolgd, hebben aanzienlijk meer kans om te slagen aan de universiteit. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (Vives) aan de KU Leuven.

 

Lees het volledige artikel

 

 

Geslaagden voor toelatingsexamen arts en tandarts

 

Er blijkt een verband te bestaan tussen de slaagkans op het toelatingsexamen voor arts of tandarts en de studierichting die de student heeft gevolgd in het secundair onderwijs. Zo slagen 5 procent meer leerlingen uit Latijn-Wiskunde en Grieks-Wiskunde dan uit Wetenschappen-Wiskunde.

 

Lees het volledige artikel