» Welkom > Informatie > Documenten >

 

Podiumplaats in Arpino

 

 

 

De deelname aan de 36e editie van het Certamen Ciceronianum Arpinas zal om twee redenen lang in het geheugen gegrift staan: de moeilijke reisomstandigheden én een podiumplaats.


Ter herinnering: elk jaar nemen laureaten van de Vlaamse Cicero-vertaalwedstrijd en van de Franstalige Cicero-vertaalwedstrijden deel aan de internationale Cicero-vertaalwedstrijd in Italië. De wedstrijd greep plaats op vrijdag 6 mei 2016 in het Liceo Classico van Arpino, de geboorteplaats van Cicero. Onze organisatie nam er deel met 8 leerlingen. Van Franstalige zijde waren dit jaar 9 leerlingen aanwezig.


Enkele dagen voor afreis op 4 mei was het nog altijd niet duidelijk met welke vluchten onze groep heen en weer zou reizen. Als gevolg van de aanslag op Zaventem had Alitalia onze vluchten geannuleerd. Tot op de valreep het verlossende bericht kwam. Door de versoepeling hervatte de ochtendvlucht van Brussel naar Rome, maar de avondvlucht vanuit Rome op 9 mei bleef geschrapt. Daardoor was de delegatie genoodzaakt een nachtje langer in Rome te blijven om met de morgenvlucht van 10 mei naar Brussel terug te vliegen. Eind goed, al goed. Maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om in Arpino te verschijnen.


Deze moeilijke omstandigheden zijn echter vlug overschaduwd door het schitterende resultaat in Arpino. Ook dit jaar – het zevende jaar op rij – behoort een leerling uit een Vlaamse school bij de vincitori. En wat voor resultaat! Jules Culot, leerling van het Sint-Jan Berchmanscollege te Brussel, heeft de derde prijs behaald. Voor het eerst in de geschiedenis van de deelname aan het Certamen Ciceronianum in Italië behaalt Vlaanderen een podiumplaats. Jules nam het op tegen 133 studenten uit 89 scholen van 12 Europese landen. De te vertalen tekst kwam uit De divinatione van Cicero. Naar verluidt was de jury onder de indruk van de filosofische commentaar van Jules. Onze gelukkige laureaat bedankte het publiek tijdens de premiazione in … het Latijn!


Conclusie. Als we ook de eervolle vermelding voor Grieks in Viterbo mee in rekening nemen: het gaat goed met de studie van Grieks en Latijn in Vlaanderen.

 

Hieronder ziet u Jules die voor de officiële foto poseert op het marktplein van Arpino.

 

 

 

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster