» Welkom > Informatie > Documenten >

 

European Curriculum Framework for Classical Languages

 

 

 

Naar het voorbeeld van het Common European Framework of References (CEFR) voor moderne talen, beter bekend in het Nederlands onder de benaming Europees Referentiekader (ERK), heeft Euroclassica een referentiekader ontwikkeld voor de klassieke talen, het European Curriculum Framework for Classical Languages (ECFRCL).


Het framework is wat het bedoelt te zijn: een referentiekader. Alfred Reitermayer, voorzitter van Euroclassica, stelt het referentiekader voor als een aanbod, an offer to invite all European teachers for Classics to use this Reference Frame in their work and in this way to communicate better across the borders of political and educational systems.


Het referentiekader is opgesteld voor Latijn en voor Grieks. Het bevat 4 niveaus (levels): Vestibulum, Ianua, Palatium en Thesaurus. Elk niveau bevat een opsomming van vaardigheden (competences), 'ik kan'-stellingen ('can do'-list) en een basiswoordenlijst (wordlist). De vaardigheden (competences) hebben betrekking op woordenschat (lexis), woordleer (morphology), zinsleer (syntax), teksten (texts) en culturele achtergrond (cultural background).


Het referentiekader van Latijn is goedgekeurd tijdens de algemene vergadering van Euroclassica in 2007 te Sint-Petersburg, het referentiekader van Grieks in 2009 te Boekarest.


Euroclassica heeft de bedoeling aan de verschillende niveaus van het referentiekader toetsen (exams) te koppelen: European Latin Exams (ELEX) voor Latijn en European Greek Exams (EGEX) voor Grieks. Op dit ogenblik zijn 6 Latijnse toetsen en 1 Griekse toets beschikbaar voor Vestibulum (niveau 1). Een ervan is opgesteld door de Vrije Universiteit Brussel. Klasgroepen van overal in Europa kunnen daaraan deelnemen. Leerlingen die in het examen slagen, krijgen het European Certificate for Classics en ontvangen bovendien, naargelang van het resultaat, een gouden, zilveren of bronzen medaille. Euroclassica dringt er bij de scholen op aan een examen te organiseren in het kader van de jaarlijkse Europese dag van de talen.


Alle achtergrondinformatie over het European Curriculum Framework for Classical Languages is te vinden op de website van Euroclassica (klik onderaan op de pagina op het icoontje ECCL).

 

Scholen/classici die belangstelling hebben om met hun klas(sen) deel te nemen aan een of ander examen, kunnen contact opnemen met het secretariaat van Classica Vlaanderen.

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster