» Welkom > Informatie > Documenten >

 

Euroclassica 2009. Van onze reporter in Macedonië

 

 

 

Annual Conference Euroclassica, 27-30 augustus 2009

 

De jaarlijkse conferentie van Euroclassica vond dit jaar plaats op een in westerse ogen wat exotische locatie: Skopje en Ohrid, in het land dat officieel nog steeds luistert naar de naam FYROM, oftewel Former Yugoslav Republic of Macedonia. De organisatie was in handen van de faculteit Filosofie van de Cyrillus en Methodius-universiteit in Skopje, waarbij de collega's professoren Vesna Dimovska en Valerij Sofronievski, bijgestaan door een enthousiaste schare studenten en medewerkers, de dagelijkse honneurs waarnamen.


Voor wie houdt van cultuurtoerisme: onbekend en onbemind Skopje (de Latijnse colonia Scupi) is een aanrader. De stad heeft een aangenaam middeleeuws centrum, met een mix van Turkse, Slavische en Albanese elementen weerspiegeld in moskeeën en hamams, kerkjes met prachtige iconen, een middeleeuwse citadel, steegjes en markten. Het Nationaal Museum, waar je op een weekdag in de zomer haast alleen kunt ronddwalen, bevat topstukken van de prehistorie tot in de twintigste eeuw. De epigrafische musea zijn een lust voor de kenner. Maar ook de nieuwe stad bruist van activiteit: een aangename promenade bij de Vardar, het grote plein (waar het omstreden Alexander de Grotestandbeeld nog steeds niet is opgericht), veel werken die getuigen van nieuwe projecten – om terug te keren binnen enkele jaren dus. In de geheimen van deze fascinerende en warme (!) stad werden de deelnemers reeds op 27 augustus ingeleid door uitstekende stadsgidsen. Het eerste avondeten vond plaats bij het prachtige Sint-Panteleimonklooster, een idyllische plek 8 km buiten Skopje gelegen.


Op 28 augustus ging in de bovenvermelde universiteit de themadag Eternity of Antiquity van start, waarbij na een inleiding door Nikola Todorov (minister van onderwijs) en Trajan Gocevski (decaan) dertien sprekers uit verschillende landen aantraden, met lezingen in het Engels, Latijn en Macedonisch: zowel wetenschappelijke uiteenzettingen over epigrafie, mentaliteitsgeschiedenis, linguïstiek en receptiegeschiedenis, als meer praktisch georiënteerde didactische exposés. Nog diezelfde namiddag werden de deelnemers naar Ohrid overgebracht.


In de voormiddag van 29 augustus vond de jaarlijkse algemene vergadering van Euroclassica plaats. Als afgevaardigde van de Vlaamse delegatie was het interessant om uit de monden van zo'n twintig vertegenwoordigers te horen over de toestand van het onderwijs klassieke talen in verschillende Europese landen. Alfred Reitermayer, voorzitter van Euroclassica, bracht een overzicht van het Europese lobbywerk door de vereniging in het afgelopen jaar verricht. Onder de vleugels van Euroclassica verzorgen verschillende academies interessante uitwisselingen en summerschools. Het Europese leerboek, met representatieve Latijnse teksten over (Europese) identiteit in verschillende regio's, wordt verzorgd door de collega's uit Portugal. Europese examens volgens verschillende competentieniveaus worden uitgewerkt a rato van twee per land. Een nieuw Oostenrijks initiatief voorziet een toeristisch-culturele intro voor elk land op basis van een sprekende Latijnse tekst, door woordenlijst en commentaar op niveau van een Europese leerling secundair onderwijs gebracht.


In de namiddag volgde een rondleiding door Ohrid. Deze prachtige stad aan het haast Zwitsers aandoende gelijknamige meer gelegen (met zicht op de bergen van Albanië) is niet zonder reden in haar totaliteit UNESCO-werelderfgoed. Er zijn meer kerken dan dagen in het jaar en het iconenmuseum hoort bij de wereldtop. Onnodig te zeggen dat een namiddag hier te kort was: ook hier wil je terugkeren. 's Avonds verzorgden studenten van de afdeling klassieke talen van de Cyrillus en Methodius-universiteit een opvoering van Plautus' Aulularia in het cultureel centrum van Ohrid. Het ritmisch melodieuze Macedonisch deed het stuk, waarvan de plot aan het publiek bekend was, alle eer aan.

 

Nog waren de deelnemers niet verzadigd van cultuur of van boeiende gesprekken aan tafel of tijdens rondleidingen. Zondag 30 augustus bracht ons een wandeling door het pittoreske Bitola en een bezoek aan de twee grootse archeologische sites van Heraclea Lyncestis en Stobi: in beide gevallen een feest van Grieks-Romeinse mozaïeken, bouwwerken en opschriften. Het hele gebeuren werd afgesloten met ... een uitgebreid afscheidsetentje in typisch Macedonische stijl, in het hartje van Skopje.

 

Of toch niet helemaal afgesloten ... Voor wie op 31 augustus nog wat tijd over had en de gevolgen van de late avond Skopje voldoende had verteerd, was er nog een afscheidsreceptie in de voormiddag met ontvangst op het rectoraat van de universiteit. De terugkeer vanuit Alexander the Great Airport kwam voor velen veel te snel.

 

Wat was nu het aandeel van Classica Vlaanderen in dit alles? Buiten het feit dat we ter plaatse werden vertegenwoordigd, met vele interessante contacten en uitwisselingen tot gevolg, dient beklemtoond dat deze conferentie tot een aantal zeer tastbare resultaten in de vorm van publicaties heeft geleid:

 

'Blagodaram' of 'fala' aan de sympathieke, gastvrije en hulpvaardige Macedonische professoren, studenten en medewerkers, die dit congres tot een onvergetelijk evenement maakten!

 

Christian Laes

 

Vrije Universiteit Brussel

Taal- en Letterkunde: Latijn

Pleinlaan 2 (B 5-445)

1050 Brussel

christian.laes@vub.ac.be

Universiteit Antwerpen

Departement Geschiedenis

Grote Kauwenberg 18 (D 320)

2000 Antwerpen

christian.laes@ua.ac.be

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster