» Welkom > Informatie > Documenten >

 

Euroclassica 2011. Van onze reporter in Parijs

 

 

 

Annual Conference Euroclassica, 25-28 augustus 2011

 

De conferenties van Euroclassica zijn uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie, met een mooie internationale mix van uitwisseling, cultuur, wetenschap en vakdidactiek klassieke talen. Deze twintigste (!) editie, voortreffelijk en hartelijk georganiseerd door de Franse collega's van CNARELA en PALLAS, vormde hierop geen uitzondering.


Gedurende anderhalve dag luisterden meer dan zestig deelnemers naar uiteenzettingen die een veelheid aan onderwerpen behandelden. Uit het aanbod onthoud ik vooral een gedreven Frans pleidooi voor een directe lectuurmethode genre Tolle lege of Ludi (de discussie die nu ongeveer dertig jaar woedt in onze contreien blijkt in Frankrijk nog heel nieuw te zijn) ondersteund met ICT-toepassing (Dominique Auge), een mooi promofilmpje over Latijn gemaakt door leerlingen onder leiding van Jacqueline Soumastre, een schitterende toepassing van automatic data processing voor klassieke talen door Yves Dupont, en een verbluffende voorstelling van muzikaal ondersteunde metriek met dans door François Cam. Ook werd nog verder gedebatteerd over de verschillende Europese niveautests en hun toepassing.

 

Uit de lange (!) general assembly onthouden we het volgende:

 

Last but not least (toch weer Engels) werden we cultureel verwend met een bezoek aan het gerenommeerde en zelden toegankelijke Institut de France, waar de befaamde bilbiotheek van Mazarin de bibliofiele harten sneller deed slaan. De antieke collectie van het Louvre was het voorwerp van een volgende gidsing. Op zaterdag stond Versailles op het programma: de wandeling door de tuinen werd niet alleen zeer zorgvuldig gegidst, maar ook vergezeld van relevante Ovidiuspassages die de beelden illustreerden. Voorwaar een zeer levende oudheid! Voor de liefhebbers was er ook nog een literaire wandeling door Montmartre voorzien. Veel dank aan de Franse organisatoren, die hun uiterste best deden om bij de gidsing ook de Fransonkundigen te bedienen met een Engelse rondleiding.

 

Christian Laes

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster