» Welkom > Informatie > Documenten >

 

Euroclassica 2013. Van onze reporter in Lissabon

 

 

 

Annual Euroclassica Conference 'Europatria'

(Lisbon, August 30th - 1st of September 2013)

 

Dit jaar was de Faculdade de Ciências Sociais e Humanas van de Universidade Nova de Lisboa de plaats van de jaarlijkse Euroclassica-conferentie. De timing kon niet beter zijn, want de gastheer, prof. Francisco de Oliviera, kon dit jaar een uitmuntende prestatie voorleggen. Net als deze verwezenlijking was ook het hele congres voortreffelijk.

 

Op vrijdag 30 augustus 2013 werden we, na de nodige plechtige verwelkomingen, vergast op een aantal lezingen die de Portugese academische traditie en klaspraktijk illustreerden: toneel, onderwijs van Latijn aan tienjarigen in een privéschool, workshops over Romeinse gastronomie. Ook brachten verschillende afgevaardigden verslag uit over de situatie van klassieke talen in het onderwijs van hun regio. We noteerden hoopvolle, maar ook alarmerende berichten. De warme eerste dag werd besloten met een recital in het monumentale Palácio Foz: klassieke motieven in opera waren het voorwerp van een ronduit adembenemende performance.

 

Zaterdag 1 september 2013 stond vooral in het teken van de langverwachte publicatie: F. de Oliveira (ed.), Europatria (Coïmbra, 2013) – een prachtig volume dat maar liefst 538 pagina's telt. In zeventien bijdragen wordt de klassieke traditie in verschillende landen geïllustreerd met Latijnse teksten, van de oudheid tot de twintigste eeuw. Het boek is een veelkleurige kaleidoscoop geworden, waarbij opvalt hoe de auteurs de opdracht soms op een heel eigen manier invulden. We mogen fier zijn op de bijdrage van collega Toon Van Houdt (co-auteur Jan Bloemendaal), The Netherlands. Testimonia Belgica, pp. 331-374 (*). Opnieuw stelden enkele afgevaardigden hun bijdrage in een korte lezing voor.

 

Uit de rijk gevulde General Assemby onthouden we het volgende:

 

Zoals gebruikelijk werden we vergast op een rijk en zelfs copieus cultureel programma. Een bezoek aan het archeologische museum van Odrinhas (een schatkamer van epigrafie), Cabo Roca (het meest westelijke punt van Europa), Sintra en een fadoavond: we maakten het allemaal mee op één (!) zaterdagnamiddag. Zondagvoormiddag bracht ons een bezoek aan het historische Lissabon, stad van zeven heuvels, die het nodige klimwerk van de deelnemers vergde.

 

Een heel hartelijk woord van dank aan de organisator, prof. F. de Oliveira, zijn zoon F. de Oliveira jr. en diens verloofde Juana. Hun warme ontvangst maakte Lissabon nog mooier! Muito obrigado!

 

Christian Laes

 

(*) Men leze ook T. Van Houdt, Latijn en de Europese gedachte: bedenkingen bij het didactische project Europatria, in Kleio 36, 1 (2006), pp. 2-21 voor een kritische reflectie bij het project. Zonder twijfel kunnen bij de keuze voor verschillende landen als hoofdstukken kanttekeningen worden geplaatst, zoals ook E. Klecker en K. Smolak aangeven in hun bijdrage Austria.

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster