» Welkom > Informatie > Documenten >

 

Euroclassica 2016. Van onze reporter in Athene

 

 

 

De Euroclassicaconferentie 2016 betekende vooreerst een kennismaking met 'andere' aspecten van Athene. Waar classici haast spontaan de grootse klassieke resten opzoeken, heeft deze stad zoveel meer te bieden. Je vindt er mooie en ruime neoclassicistische bouwwerken, musea van wereldniveau, pleintjes en winkelstraten, schitterende Byzantijnse kerken. En ook bij de klassieke resten zijn er beslist wat onbekende, minder beminde, maar daarom niet minder boeiende overblijfselen te vinden.

 

Anders dan de voorbije jaren startte de conferentie met de General Assembly. We hoorden positief nieuws uit Denemarken, Finland en Frankrijk, waar onlinepetities voor het behoud van klassieke talen in het secundair onderwijs of aan de universiteit op succes konden rekenen. Terzelfder tijd rapporteerde Zweden een gestage afname van klassieke talen, omdat meer lokale schooldirecties opteren voor een aanbod technologie. Vlaanderen weze gewaarschuwd. Van de Summerschools blijft vooral de Academia Homerica op Chios floreren. Onder impuls van prof. Francesco Oliveira (Coïmbra) wordt Europatrida opgezet, het Oudgriekse broertje van het mooie Europatria-boek dat in 2013 verscheen. Voor België, dit keer in samenwerking met de Waalse collega's, is de bijdrage reeds halverwege. President John Bulwer droeg bij aan een Bloomsburyhandboek over nieuwe methodieken voor onderwijs van klassieke talen; hij stelde bovendien een belangwekkend Penguinboek voor over Austerity measures. The new Greek poetry. De bundel, met originele Griekse tekst en Engelse vertaling, staat bol van allusies naar de Griekse oudheid. De examens EGEX en ELEX blijven op goede participatie rekenen, en met 555 diploma's behaalde Vlaanderen opnieuw een plaats binnen de top 3. Plannen worden gesmeed voor het Europese Year of Cultural Heritage. De website van Euroclassica werkt uitstekend en oogt fris. Internationaal worden contacten gelegd met Bosnië-Herzegovina, Noorwegen en Israël.

 

Voor de conferentie zelf koos het organiserende Griekenland voor een 'klassiek academisch' patroon van lezingen in de overigens indrukwekkende grote aula van de Atheense universiteit. Voor het 25-jarige jubileum mocht het ook wel 'chique' zijn – enkele roergangers uit de eerste jaren van Euroclassica waren als eregast uitgenodigd en kregen een bijzondere vermelding. Naast de lezingen bleven mij vooral de opvoering door Griekse studenten van Sophocles' Antigone en de performance van Oudgriekse muziek van het ensemble Lyravlos bij. Zelden kwamen Griekse poëzie en drama meer tot leven!


Het culturele programma bracht ons bij minder bekend, maar daarom niet minder waardevol antiek erfgoed: de Academie van Plato en het Lyceum van Aristoteles te Athene, het indrukwekkende Amphiareion/Oropos in Attica (alleen al te bezoeken voor de sereniteit), Euboea met plaatsen als Eretria en Chalkida.

 

De Nederlandse collega's nemen volgend jaar de conferentie op zich: Leiden is de plaats van afspraak.

 

Christian Laes

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster