» Welkom > Informatie > Documenten >

 

Euroclassica 2017. Van onze reporter in Leiden

 

 

 

Leiden, 24-27 augustus 2017

 

Voor de jaarlijkse Euroclassica-conferentie brachten de Nederlandse collega's van de VCN (Vereniging Classici Nederland) een combinatie van de beste facetten die deze congressen reeds jaren tot een succes maken.


Zo waren er academische lezingen met stevig niveau, gebracht in een groot auditorium van de Leidse universiteit. Heel diverse thema's kwamen aan bod: van Homerus tot Griekse geneeskunde en nachleben van antieke literatuur. Twee uitschieters kunnen hier niet onvermeld blijven. Tom Holland bracht een zeer gesmaakt voorproevertje van zijn nieuw aangekondigde boek over vluchtelingen en hoe het christendom hier een wezenlijk andere rol gaat spelen – waarbij de christenen zelf soms voor dilemma's werden geplaatst (dit wordt beslist een boek waarover we nog zullen horen). Ineke Sluiter maakte duidelijk hoe een eenvoudig en briljant idee als anchoring innovation de weg baande naar een gigantisch project van 18,8 miljoen euro (!), waarvan het Nederlandse onderzoeksinstituut OIKOS nu dagelijks de vruchten plukt.

 

Over innovatie gesproken: de VCN had ervoor gekozen om deze conferentie ook tot studiedagen voor leerkrachten uit te bouwen. Dat zorgde niet alleen voor een talrijk opgekomen publiek en boeiende uitwisseling, maar er waren ook veel gesmaakte workshops waar naar eigen keuze didactische thema's konden worden uitgediept. Uw verslaggever genoot van de briljante presentatie van Martin Baasten, die zijn publiek liet proeven van het plezier en de meerwaarde van het zelf schrijven van Latijnse zinnen. 'Levend Latijn' is weer helemaal in! Het forum van Nederlandse leerboekenmakers liet een Europees publiek toe te grasduinen in heel verschillende, maar zonder uitzondering mooi gepresenteerde leerboeken. Methodisch gezien blijken de wegen die naar het Nederlandse eindexamen Grieks of Latijn leiden heel divers (er zijn dan ook geen leerplannen die voor de verschillende leerjaren doelstellingen en eindtermen opleggen).


De jaarlijkse General Assembly bracht nieuws over de ECCL-examens, die na het overlijden van Alfred Reitermayer worden voortgezet en op een stevige deelname van heel diverse regio's kunnen rekenen. Euroclassica draait goed. In Oostenrijk wordt door de webmasters van Euroclassica het tijdschrift Cursor verspreid. De bijdragen voor het nieuwe Europatrida-handboek komen vlot binnen en de Academia Homerica op Chios was alweer een succes. De situatie van de klassieke talen verschilt sterk van land tot land; het 'gevaar' van STEM loert op verschillende plaatsen.

 

Tot slot – last but not least – voorzagen de Nederlandse collega's een rijk en gevarieerd cultureel programma in een prachtige en voor de gelegenheid zonovergoten stad: een verwelkoming met receptie op het stadhuis, stadswandelingen, gegidst bezoek aan het Rijkmuseum van Oudheden, een excursie naar het Mauritshuis in Den Haag en zelfs een heel amusante pub quiz on classical knowledge, een gelegenheid bij uitstek om de leden van de verschillende delegaties ook eens op een andere manier te leren kennen. Voor bourgondische Vlamingen met een kritische blik kan nog worden toegevoegd dat we culinair in de watten werden gelegd.

 

Een verslag van deze topper kan alleen worden besloten met een verwijzing naar de magistrale website klassieken.nu. Ondertussen zijn we via Classica Vlaanderen gelinkt en lieten de webmasters me weten dat het aantal Vlaamse inschrijvers aanzienlijk is. Nederlandse classici zijn meesters in lobbying, fundraising en het bespelen van de media, een voorbeeld waaruit we kunnen leren. Een welgemeende proficiat aan de organisatoren voor een schitterende conferentie die in alle opzichten meer dan de moeite waard was.

 

Christian Laes

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster