» Welkom > Informatie > Documenten >

 

Euroclassica 2018. Van onze reporter in Londen

 

 

 

Londen, 24-26 augustus 2018

 

De Euroclassica-conferentie in Londen zal bijblijven als door en door Brits. Op een heel intensieve studiedag werden afgevaardigden en andere deelnemers geïnitieerd in heel diverse problematieken van het onderwijs in klassieke talen in het Verenigd Koninkrijk, waarbij verschillende sprekers zich in Brexit-tijden expliciet uitspraken voor de Europese dimensie van dit onderwijs. Voor Vlaamse classici was er heel wat te leren, zelfs opzienbarende didactische informatie. Latijn voor primary schools blijkt heel trendy, zeker in scholen waar tot 97 percent (!) van de leerlingen het Engels niet als moedertaal heeft. Zo maakten we kennis met Minimus, 'the mouse that made Latin cool', waar het verhaal van een Romeinse familie uit Vindolanda wordt verteld, met Maximum Classics & Mega Greek en met Imperium, een uniek handboek dat het leven van keizer Hadrianus als leidraad neemt. We hoorden verhalen over scholen met een extreme armoedegraad (social deprivation), waar leerkrachten introducties in antieke cultuur organiseren. Het gaat hier overigens vaak om historici of taal- en letterkundigen van andere talen, die via klassieke organisaties in de wereld van Grieken en Romeinen worden geïntroduceerd. De resultaten van hun pogingen maken duidelijk dat 'klassieken als sociale hefboom' meer dan een holle slogan is. Bepaald indrukwekkend was de slotlezing van de directrice van een privéschool uit London Hampstead. In deze geprivilegieerde omgeving spelen Grieks en Latijn in de context van de grammar school een prominente rol, maar ook hier is sociaal engagement nooit ver weg. De school investeert volop in learning languages in de rijke Europese traditie, met aandacht (jawel!) voor vertaaloefeningen van de moedertaal naar de vreemde taal.


Een cultureel rijke stad vereist een intens cultureel programma. Dat kregen we door bezoeken aan de National Gallery en het British Museum. Ook was het verblijf in de Bloomsbury-wijk met een enorm aanbod van academische boekenwinkels reeds een verleiding op zich.

 

Nieuws van de General Assembly: voor het eerst verwelkomden we delegaties uit Noorwegen en Finland; Euroclassica breidt steeds weer uit. De EGEX-examens (Grieks) worden iets vereenvoudigd en een Nutricula-competitie voor Latijn is voorzien. Vooral ... de uitnodiging van Classica Vlaanderen om volgend jaar in Antwerpen te organiseren werd met unanimiteit aanvaard. Dus kijken we al uit naar Euroclassica 2019, waar ook het Europatrida-handboek zal worden voorgesteld. Niet zonder eerst president John Bulwer te danken voor een geslaagde conferentie!

 

Christian Laes

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster

 

webmaster