» Welkom > Informatie > Documenten >

 

Griekse dag kleurt Gent blauw-wit

 

 

 

Niet minder dan 1000 leerlingen en 100 leerkrachten palmen op woensdag 2 mei 2018 het Gentse stadscentrum in ter gelegenheid van de Dag van het Grieks. Blauw en wit zullen voor één dag niet de kleuren van AA Gent, maar die van Griekenland symboliseren. Toppleiter Jef Vermassen sluit de dag af met een pleidooi voor het behoud van het Grieks.

 

De in 2016 gelanceerde petitie voor het behoud van het Grieks in het secundair onderwijs verzamelde maar liefst 11.350 handtekeningen. Een opmerkelijk resultaat voor een onderwijspetitie, maar het Grieks heeft dan ook een lange en eerbiedwaardige traditie. Woensdag komen niet minder dan 1000 leerlingen en 100 leraren van 50 verschillende scholen uit het katholiek én het gemeenschapsonderwijs uit heel Vlaanderen naar Gent voor de vierde Dag van het Grieks. Voor het eerst waren ook leerlingen uitgenodigd en de respons was overweldigend. Minder dan tien minuten na de opening van de inschrijving waren de 550 voorziene plaatsen uitverkocht, alsof het ging om een U2-concert.

 

Het Pedagogisch-Didactisch Centrum (PEDIC), dat de praktische organisatie van de Dag van het Grieks coördineert in samenwerking met de onderwijskoepels, Classica Vlaanderen, de Universiteit Gent en de KU Leuven, is erin geslaagd nog eens 550 deelnemers in te roosteren, maar moest honderden andere kandidaten teleurstellen. Leraren en leerlingen zitten samen op de schoolbanken van het Sint-Baafshuis, de Sint-Bavohumaniora en het Sint-Lievenscollege. In 28 workshops worden alle mogelijke aspecten van de taal, cultuur en geschiedenis van het oude, Byzantijnse en moderne Griekenland behandeld: van Griekse goden tot Byzantijnse heiligen, Griekse filosofie, Griekse liefde, Griekse pentatlon, Griekse gezelschapspellen, Griekse liederen, Griekse dansen en geleide wandelingen over sporen van Griekse mythologie in het Gentse stadscentrum. Deelnemers aan de grote Griekse quiz kunnen reizen naar Griekenland winnen dankzij Fratelzon en TUI.

 

De massale belangstelling voor de Dag van het Grieks toont aan dat het Grieks nog lang niet dood is en ook jonge mensen nog steeds kan enthousiasmeren. Het hoge studierendement van studierichtingen met Grieks in de bacheloropleidingen in het hoger onderwijs bewijst ook dat Grieks geen economisch nutteloos vak is, maar in veel opzichten juist een meerwaarde biedt aan leerlingen die de studie leuk vinden en aankunnen. Vlaanderens bekendste strafpleiter Jef Vermassen zal tijdens het slotevenement een vurig pleidooi houden over de waarde van het Grieks in het hedendaagse onderwijssysteem. De kleuren van de 1100 leerlingen en leerkrachten zullen het Gentse stadscentrum woensdag blauw-wit kleuren. Voor één keer zal het niet gaan om supporters van AA Gent, maar om supporters van het oude Hellas.

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster