» Welkom > Informatie > Documenten >

 

De val van Van Petegem

 

 

 

In De Standaard van 10 oktober 2005 verscheen een druk besproken artikel: Onderwijs raakt niet van waterval verlost. Op basis van een studie van prof. Van Petegem zou twee op de drie leerlingen die aan de Latijnse beginnen, afstuderen in een andere richting en dus slachtoffer zijn van het watervalsysteem.

 

De inspectie (L. Waumans) heeft aan die problematiek een studie gewijd (zie Prora, jg. 7, nr. 2, p. 14-15). Uit dat onderzoek blijkt dat 60 % van wie in 1 A (klassieke studiën) begint, de Latijnse afdeling niet voltooit: onder hen bezat 87 % een A-attest en 13 % een B-attest.


Van de uitstromers met een A-attest stroomt 32 % uit omwille van een (voldoende maar) zwak studieresultaat Latijn. 55 % heeft echter een andere reden om voor een andere studie te kiezen en kan bezwaarlijk tot de groep van de waterval gerekend worden.

 

Elke leerling die in een richting terechtkomt die hem geen optimale ontwikkelingskansen biedt, is er een te veel. Alleen kent de waterval niet de aard en de omvang die prof. Van Petegem beweert.

 

Geert Kentane
Diocesane Mededelingen
november 2005

 

 


Classica Vlaanderen vzw | Boulevardstraat 12 | 3010 Kessel-Lo | info@classicavlaanderen.be

Sitemap | Gebruiksvoorwaarden | Contacteer de webmaster