> Nieuws >

 

 

 

ARCHIEF

 

 

 

 

Leerlingen Klassieke Talen

 

Leerlingen Klassieke Talen (LKT) is een organisatie van leerlingen die Grieks en/of Latijn volgen in verschillende scholen. Het initiatief werd genomen door Elise Marmad, een Gentse studente. De vereniging organiseert activiteiten, bespreekt verschillende onderwerpen, wisselt ideeën uit en nog veel meer. Iedereen is welkom. LKT hoopt aan te tonen dat Latijn en Grieks ook vandaag nog relevant zijn en ontkracht jarenlange clichés.

 

Meer info: WEBSITE | FACEBOOK

 

 

Voor zesdejaars uit de basisschool: lesje Latijn in coronatijden

 

Dankzij de bereidwilligheid van onze collega Brecht Van den Bossche (leraar aan het Hartencollege in Ninove) kun je inspiratie vinden om basisscholen, directies, ouders en leerlingen te informeren over de basisoptie Latijn in de eerste graad. Hij maakte een interessant filmpje en is zo vriendelijk om dat te delen met geïnteresseerden. Het spreekt voor zich dat gebruikers zijn naam daarbij vermelden, zodat het ook auteursrechtelijk correct is. Het filmpje is alleen te bekijken via deze link (het is dus niet mogelijk om in de zoekbalk op YouTube 'proefles Latijn' in te geven). Brecht meldt ons verder: 'Het filmpje mag gerust ter inspiratie dienen voor andere scholen. Als ik daar onze vakken mee kan helpen, zeer graag. Wie vragen zou hebben (over verder gebruik), mag mij ook altijd een mailtje sturen. Misschien valt er op termijn wel iets mee te doen om het te professionaliseren en kunnen we ons daar met een paar collega's achter zetten. Nu is het immers nog niet met "echte/professionele" videobewerkingssoftware gecreëerd.'

 

 

Focus op Griekse cinema op Film Fest Gent

 

Van 12 tot 23 oktober 2021 brengt Film Fest Gent een programma van meer dan 130 films gericht op alle doelgroepen. Dit jaar legt het festival een bijzondere focus op Griekse cinema. Studenten Grieks en andere graecofielen worden dan ook van harte uitgenodigd om deze Griekse editie van het festival bij te wonen.

 

MEER INFO

 

 

Een paaspauze, helaas? Nee, Hellas!

 

De kogel is door de kerk: de paasvakantie start nu een week vroeger. Maar wij maken van de nood een Griekse deugd voor onze leerlingen! Classica Vlaanderen, enkele leerkrachten Grieks en de universiteiten van Gent en Leuven hebben de handen in elkaar geslagen en voor volgende week een speciaal programma in elkaar gebokst: 'Tussen school en σχολή'. Elke dag van de week wordt er een bijzondere les aangeboden. Het thema varieert: van Medusa tot Lineair B, van Menander tot Eerste Hulp van Antieke Filosofen. En uiteraard gaat het niet om leerstof! Alle leerlingen Grieks kunnen via YouTube aansluiten en via de chat ook actief deelnemen. Dat mogen leerkrachten natuurlijk ook. Laten we aan Vlaanderen tonen dat Grieks leeft! Het programma vind je op de website.

 

MEER INFO

 

 

Taskforce Grieks

 

Op 24 maart 2021 hebben vele leerkrachten Grieks deelgenomen aan de plenaire bijeenkomst van de 'taskforce Grieks' (we zoeken nog naar een geschikte Griekse term). Heel erg bedankt voor de grote opkomst! De verslagen van de verscheidene werkgroepen zullen beschikbaar worden gemaakt op de Google Docs-pagina. Dit document zal tegen 30 maart bijgewerkt zijn. Neem dan beslist eens een kijkje om te weten hoe we verder gaan!

 

Een heel belangrijke volgende stap is 1 mei. Op die dag wordt de promotionele recruteringswebsite www.waaromgrieks.be echt gelanceerd. Jullie worden van harte uitgenodigd om die website inhoudelijk mee vorm te geven. Daarnaast zamelen we met de werkgroep 'materiaal' tot 1 mei massaal lesmateriaal in om in de toekomst dynamischer met elkaar te kunnen samenwerken. Hoe we dat precies aanpakken (en veel meer), kunnen jullie dus vanaf dinsdag via bovenstaande link te weten komen.

 

 

Euroclassica-examens 2020-2021

 

Onze Vlaamse leerlingen schitterden opnieuw op de Euroclassica-wedstrijden. Dit zijn de resultaten van het schooljaar 2020-2021:

 

 

 

Proficiat aan alle enthousiaste leerkrachten en deelnemers!

 

 

Klassieke olympiaden

 

Classici, niet-classici, studenten klassieke talen, mensen met interesse voor de klassieke talen ... Iedereen kan deelnemen aan de klassieke olympiaden Latijn en/of Grieks voor volwassenen. Op de website vind je twee vertaalopgaven: een voor Latijn en een voor Grieks. Dit jaar werd er gekozen voor een elegie van Propertius en een fragment uit de verdediging van Andocides. Het gebruik van een woordenboek, literaire vertalingen en wetenschappelijke commentaren is toegestaan. Je vertaling inzenden kan tot 31 januari 2021. De beste vertalingen worden aan een beroepsvertaler voorgelegd die vervolgens winnaars aanwijst: een voor classici en een voor niet-classici.

 

 

Latijn op Radio Centraal

 

Het tweewekelijkse taalprogramma Babelonië op Radio Centraal (Antwerpen) besteedde op 16 mei 2020 aandacht aan levend Latijn. Er waren twee interviews: met Christian Laes, docent Living Latin, vicepresident van Academia Latinitati Fovendae en betrokken bij het Brusselse Melissa, en met Joost Kooiman, leerkracht klassieke talen en maker van filmpjes met gesprekjes in het Latijn. Beluister het programma hier (deel 1) en hier (deel 2).

 

 

Tekort aan leerkrachten Latijn dreigt

 

Euroclassica-voorzitter (en gewezen voorzitter van Classica Vlaanderen) Christian Laes werd op 27 maart 2020 geïnterviewd door Het Nieuwsblad over het dreigende tekort aan leerkrachten Latijn. Lees het artikel hier. Christian Laes merkt verder nog op:

 

'Ik ben de journalist dankbaar, want hij gaf mijn woorden goed weer. Hierbij nog even dit. 1) Dat we op een tekort afstevenen, is honderd percent zeker, en gebaseerd op cijfers die je bij de koepels kunt opvragen. 2) Het aantal niet-ingevulde vacatures voor interims is aanzienlijk (bewijs op deze pagina). Dit alles betekent natuurlijk niet dat iedereen dadelijk in september de gedroomde fulltime job heeft. Maar de toekomst oogt goed. 3) We moeten hierover niet pessimistisch zijn. Een knelpuntberoep impliceert helemaal niet afschaffing. Anders was er al lang geen wiskunde of Frans meer op school. Ik eindigde dan ook met een optimistische noot.'

 

 

Lobbywerk door VCN

 

De Vereniging Classici Nederland (VCN) wil, ook wegens het vakoverstijgende karakter van de klassieken, nadrukkelijk deelnemen in het hart van het vervolg van curriculum.nu, voorzien van de nodige steun. Die boodschap bracht voorzitter Jet van Gelder van de VCN met klem voor het voetlicht in de hoorzitting die de Tweede Kamer op 27 januari 2020 in Den Haag belegde over curriculum.nu. Nu onderwijsminister Arie Slob en de Tweede Kamer alle voorstellen inzake de verandering van het schoolcurriculum hebben ontvangen, bereiden beide partijen zich voor op het debat hierover, dat zal plaatsvinden op 5 maart 2020. Voorafgaand hieraan laat de commissie OCW, bestaande uit leden van de Tweede Kamer met de portefeuille onderwijs, zich uitgebreid informeren door alle betrokken partijen. Hiertoe werd Van Gelder als docent klassieke talen en voorzitter van de VCN door de commissie in een hoorzitting aan de tand gevoeld.

 

MEER INFO

 

 

Euroclassica-examens 2019-2020

 

Onze Vlaamse leerlingen schitterden opnieuw op de Euroclassica-wedstrijden. Dit zijn de resultaten van het schooljaar 2019-2020:

 

 

 

Proficiat aan alle enthousiaste leerkrachten en deelnemers!

 

 

Nieuwe voorzitter voor Euroclassica

 

Christian Laes, de voormalige voorzitter van Classica Vlaanderen, is op de algemene vergadering van Euroclassica op 31 augustus 2019 in Antwerpen verkozen tot nieuwe voorzitter van Euroclassica, de Europese vereniging voor klassieke talen. Hij zal dat mandaat bekleden gedurende vier jaar.

 

 

Terugblik op Euroclassica-conferentie

 

De voorbije dagen hoorden we over de presentaties niets dan lof. Over 'de rector' die ons aan het denken zette over 'grondslagen/waarden'. Over de spectaculaire vondst van het Cappadocisch - blijkbaar voor velen nog onbekend. Over onze heel rijke humanistische traditie. Over de mogelijkheden van 'levend Latijn', zowel op aanvangsniveau als voor stilistische analyse. Over didactisch onderzoek dat stevig onderbouwd was en daardoor nooit de band met de realiteit miste. Over een reisverhaal dat deed dromen van een reis naar Mongolië. Over promotie voor de klassieke talen die veel verder ging dan vrome wensen, maar aantoonde wat in de praktijk echt kan.

 

Bekijk hier het interview van Christian Laes, voorzitter van Classica Vlaanderen, dat de Euroclassica-conferentie 2019 organiseerde, voor Radio Vlaanderen op 29 augustus 2019 bij de openingsreceptie van de Euroclassica-conferentie in Antwerpen.

 

 

Christian Laes over Julius Caesar in radioprogramma Weet ik veel

 

Op 5 augustus 2019 was Christian Laes te gast bij Kobe Ilsen in het programma Weet ik veel op Radio 1 om er te praten over Julius Caesar. Beluister het programma hier.

 

 

Nieuwe publicatie Europatrida

 

Het boek Europatrida bevat bijdragen van auteurs uit zestien Europese landen die op zoek gaan naar hun oorsprong in klassiek Grieks erfgoed, in het bijzonder in literaire of epigrafische teksten, geschreven in oud-Griekse, Byzantijnse, renaissance- of latere tijden. Daarmee proberen ze het idee van hun eigen nationaliteit te verhelderen in de context van de constructie van een Europa met vele gezichten en een historische persoonlijkheid, van het verleden tot vandaag. Te bestellen als 'print on demand' bij Amazon.

 

MEER INFO

 

 

Latijnse misdaadroman Pugio Bruti

 

Een misdaadroman in het Latijn op het niveau van leerlingen eerste graad? Het kan! Daniel Pettersson en Amelie Rosengren schreven Pugio Bruti, een 'crime story' in eenvoudige taal met gebruik van slechts 350 Latijnse woorden.

 

MEER INFO

 

 

Euroclassica-examens 2018-2019

 

Onze Vlaamse leerlingen schitterden opnieuw op de Euroclassica-wedstrijden. Dit zijn de resultaten van het schooljaar 2018-2019:

 

 

 

Proficiat aan alle enthousiaste leerkrachten en deelnemers!

 

 

Jan Papy ontvangt jaarprijs wetenschapscommunicatie

 

Jan Papy (KU Leuven) wordt onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie 2018 voor zijn project Erasmus' Dream. Collegium Trilingue 1517-2017. Dit omvat niet alleen het opzetten van een succesvolle tentoonstelling rond het Drietalencollege, maar ook diverse randactiviteiten, zoals een erfgoedwandeling, de redactie van een essayboek en een catalogus in meerdere talen, alsook het opleiden van gidsen om zo nog meer mensen te bereiken.

 

MEER INFO

 

 

Griekse dag kleurt Gent blauw-wit

 

Niet minder dan 1000 leerlingen en 100 leerkrachten palmden op woensdag 2 mei 2018 het Gentse stadscentrum in ter gelegenheid van de Dag van het Grieks. Blauw en wit symboliseerden voor één dag niet de kleuren van AA Gent, maar die van Griekenland. Toppleiter Jef Vermassen sloot de dag af met een pleidooi voor het behoud van het Grieks.

 

De in 2016 gelanceerde petitie voor het behoud van het Grieks in het secundair onderwijs verzamelde maar liefst 11.350 handtekeningen. Een opmerkelijk resultaat voor een onderwijspetitie, maar het Grieks heeft dan ook een lange en eerbiedwaardige traditie. Woensdag kwamen niet minder dan 1000 leerlingen en 100 leraren van 50 verschillende scholen uit het katholiek én het gemeenschapsonderwijs uit heel Vlaanderen naar Gent voor de vierde Dag van het Grieks. Voor het eerst waren ook leerlingen uitgenodigd en de respons was overweldigend. Minder dan tien minuten na de opening van de inschrijving waren de 550 voorziene plaatsen uitverkocht, alsof het ging om een U2-concert.

 

Het Pedagogisch-Didactisch Centrum (PEDIC), dat de praktische organisatie van de Dag van het Grieks coördineert in samenwerking met de onderwijskoepels, Classica Vlaanderen, de Universiteit Gent en de KU Leuven, is erin geslaagd nog eens 550 deelnemers in te roosteren, maar moest honderden andere kandidaten teleurstellen. Leraren en leerlingen zaten samen op de schoolbanken van het Sint-Baafshuis, de Sint-Bavohumaniora en het Sint-Lievenscollege. In 28 workshops werden alle mogelijke aspecten van de taal, cultuur en geschiedenis van het oude, Byzantijnse en moderne Griekenland behandeld: van Griekse goden tot Byzantijnse heiligen, Griekse filosofie, Griekse liefde, Griekse pentatlon, Griekse gezelschapspellen, Griekse liederen, Griekse dansen en geleide wandelingen over sporen van Griekse mythologie in het Gentse stadscentrum. Deelnemers aan de grote Griekse quiz konden reizen naar Griekenland winnen dankzij Fratelzon en TUI.

 

De massale belangstelling voor de Dag van het Grieks toont aan dat het Grieks nog lang niet dood is en ook jonge mensen nog steeds kan enthousiasmeren. Het hoge studierendement van studierichtingen met Grieks in de bacheloropleidingen in het hoger onderwijs bewijst ook dat Grieks geen economisch nutteloos vak is, maar in veel opzichten juist een meerwaarde biedt aan leerlingen die de studie leuk vinden en aankunnen. Vlaanderens bekendste strafpleiter Jef Vermassen hield tijdens het slotevenement een vurig pleidooi over de waarde van het Grieks in het hedendaagse onderwijssysteem. De kleuren van de 1100 leerlingen en leerkrachten kleurden het Gentse stadscentrum blauw-wit. Voor één keer ging het niet om supporters van AA Gent, maar om supporters van het oude Hellas.