> Nieuws >

 

 

 

ARCHIEF

 

 

 

 

Terugblik op Euroclassica-conferentie

 

De voorbije dagen hoorden we over de presentaties niets dan lof. Over 'de rector' die ons aan het denken zette over 'grondslagen/waarden'. Over de spectaculaire vondst van het Cappadocisch - blijkbaar voor velen nog onbekend. Over onze heel rijke humanistische traditie. Over de mogelijkheden van 'levend Latijn', zowel op aanvangsniveau als voor stilistische analyse. Over didactisch onderzoek dat stevig onderbouwd was en daardoor nooit de band met de realiteit miste. Over een reisverhaal dat deed dromen van een reis naar Mongolië. Over promotie voor de klassieke talen die veel verder ging dan vrome wensen, maar aantoonde wat in de praktijk echt kan.

 

Bekijk hier het interview van Christian Laes, voorzitter van Classica Vlaanderen, dat de Euroclassica-conferentie 2019 organiseerde, voor Radio Vlaanderen op 29 augustus 2019 bij de openingsreceptie van de Euroclassica-conferentie in Antwerpen.

 

 

Euroclassica-examens 2018-2019

 

Onze Vlaamse leerlingen schitterden opnieuw op de Euroclassica-wedstrijden. Dit zijn de resultaten van het schooljaar 2018-2019:

 

 

 

Proficiat aan alle enthousiaste leerkrachten en deelnemers!

 

 

Jan Papy ontvangt jaarprijs wetenschapscommunicatie

 

Jan Papy (KU Leuven) wordt onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie 2018 voor zijn project Erasmus' Dream. Collegium Trilingue 1517-2017. Dit omvat niet alleen het opzetten van een succesvolle tentoonstelling rond het Drietalencollege, maar ook diverse randactiviteiten, zoals een erfgoedwandeling, de redactie van een essayboek en een catalogus in meerdere talen, alsook het opleiden van gidsen om zo nog meer mensen te bereiken.

 

MEER INFO

 

 

Griekse dag kleurt Gent blauw-wit

 

Niet minder dan 1000 leerlingen en 100 leerkrachten palmden op woensdag 2 mei 2018 het Gentse stadscentrum in ter gelegenheid van de Dag van het Grieks. Blauw en wit symboliseerden voor één dag niet de kleuren van AA Gent, maar die van Griekenland. Toppleiter Jef Vermassen sloot de dag af met een pleidooi voor het behoud van het Grieks.

 

De in 2016 gelanceerde petitie voor het behoud van het Grieks in het secundair onderwijs verzamelde maar liefst 11.350 handtekeningen. Een opmerkelijk resultaat voor een onderwijspetitie, maar het Grieks heeft dan ook een lange en eerbiedwaardige traditie. Woensdag kwamen niet minder dan 1000 leerlingen en 100 leraren van 50 verschillende scholen uit het katholiek én het gemeenschapsonderwijs uit heel Vlaanderen naar Gent voor de vierde Dag van het Grieks. Voor het eerst waren ook leerlingen uitgenodigd en de respons was overweldigend. Minder dan tien minuten na de opening van de inschrijving waren de 550 voorziene plaatsen uitverkocht, alsof het ging om een U2-concert.

 

Het Pedagogisch-Didactisch Centrum (PEDIC), dat de praktische organisatie van de Dag van het Grieks coördineert in samenwerking met de onderwijskoepels, Classica Vlaanderen, de Universiteit Gent en de KU Leuven, is erin geslaagd nog eens 550 deelnemers in te roosteren, maar moest honderden andere kandidaten teleurstellen. Leraren en leerlingen zaten samen op de schoolbanken van het Sint-Baafshuis, de Sint-Bavohumaniora en het Sint-Lievenscollege. In 28 workshops werden alle mogelijke aspecten van de taal, cultuur en geschiedenis van het oude, Byzantijnse en moderne Griekenland behandeld: van Griekse goden tot Byzantijnse heiligen, Griekse filosofie, Griekse liefde, Griekse pentatlon, Griekse gezelschapspellen, Griekse liederen, Griekse dansen en geleide wandelingen over sporen van Griekse mythologie in het Gentse stadscentrum. Deelnemers aan de grote Griekse quiz konden reizen naar Griekenland winnen dankzij Fratelzon en TUI.

 

De massale belangstelling voor de Dag van het Grieks toont aan dat het Grieks nog lang niet dood is en ook jonge mensen nog steeds kan enthousiasmeren. Het hoge studierendement van studierichtingen met Grieks in de bacheloropleidingen in het hoger onderwijs bewijst ook dat Grieks geen economisch nutteloos vak is, maar in veel opzichten juist een meerwaarde biedt aan leerlingen die de studie leuk vinden en aankunnen. Vlaanderens bekendste strafpleiter Jef Vermassen hield tijdens het slotevenement een vurig pleidooi over de waarde van het Grieks in het hedendaagse onderwijssysteem. De kleuren van de 1100 leerlingen en leerkrachten kleurden het Gentse stadscentrum blauw-wit. Voor één keer ging het niet om supporters van AA Gent, maar om supporters van het oude Hellas.